• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۷۱۳۲۷۴
تاریخ انتشار: ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۰:۳۱
خوزستان » اجتماعی
گزارش مکتوب...

ردای سیاه ، رختی نازیبا بر شانه دشت های خوزستان 

با گذشت دوماه از مالچ پاشی نفتی در غرب خوزستان، صدها هکتار از تپه های ماسه ای منطقه ، گویی ردای سیاه بر تن کرده اند.

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خوزستان،بیت کوصر دشت آزادگان ، در همسایگی میشداغ ، زیستگاه آهوی کمیاب خوزستان ، حالا در پوششی از تیرگی فرورفته . هر چند مالچ پاشی نفتی از سالها قبل برای مهار شن های روان و حالا به بهانه کنترل کانون های ریز گرد انجام میشود ،اما اساتید محیط زیست و بیابان ، هرگز این دلایل را تایید نکردند و انجام این کار را کاملا به ضرر محیط زیست وباعث مرگ گونه های نادر جانوران میدانند . این روزها ، اذهان عمومی در خوزستان ، به شدت درگیر قضیۀ مالچ پاشی ست . حامیان این طرح ، آن را برای طبیعت همچون آب حیات ، زندگی بخش می دانند ، اما مخالفان ، آن را گلوله ای میدانند که به سوی گیاهان و جانوران شلیک میشود .

ردای سیاه ، رختی نازیبا بر شانه دشت های خوزستان 
معاون منابع طبیعی خوزستان اما ، با اشاره به رشد درخت در مناطق مالچ پاشی شده میگوید : با توجه به اینکه در 127 هکتارزمین مالچ پاشی شده قبلی پوشش گیاهی رشد کرده ، پس آسیبی به محیط زیست وارد نمی شود . دانایی میگوید : مالچ پاشی فقط روی تپه هایی انجام میشود که راه دیگری برای حل مشکل فوری آنها وجود ندارد . او تنها راه حفظ جاده ، روستا ، باغ ، مزرعه و منابع آب را مالچ پاشی میداند ومعتقداست نهال کاری پس از انجام عملیات مالچ پاشی به دلیل وجود رطوبت در خاک ، بازدهی خوبی دارد و شهرستانهایی نظیر اهواز ، شوش ، امیدیه و دشت آزادگان که به طور کامل ازحرکت ماسه های روان در امان مانده اند ، شاهدی بر این ادعا هستند.
بیت کوصر دشت آزادگان یکی از کانون های بحرانی فرسایش بادی ست که 80 هزار هکتاروسعت دارد. روستاهای این منطقه بیش از 40 هزارواحد دامی دارند که تامین علوفه و ادامه حیات آنها ، در گرو تثبیت شن های روان است . شن های روانی که بیش از شصت درصد از آن در نقطۀ صفر مرزی ست که بر اساس نتایج پژوهش ها با توجه به اینکه در تقابل مستقیم وزش باد از عراق است باید تثبیت شود .

ردای سیاه ، رختی نازیبا بر شانه دشت های خوزستان 
اما حالا این پروژه با اعتراض گسترده فعالان محیط زیست مواجه شده . اعتراضی که به شکایت یک انجمن زیست محیطی خوزستانی و توقف پروژه منجر شده .

به باور متخصصان ، تخریب مناطق بیابانی ونیمه بیابانی ، کویرها و صحراها به عنوان بخشی از اکوسیستم های طبیعی ،موجب وارد آمدن آسیب جدی به محیط زیست میشود . تصاویر و شواهد مستند فراوانی که از لاشه های جانداران این اکوسیستم طبیعی به دست آمده ، ثابت کرده که پاشیدن مالچ نفتی موجب مرگ خزندگان ، خصوصا در زیستگاه شن زار شده .

حدود 50 سال است که درخوزستان برای تثبیت شن های روان مناطق بیابانی از نوعی مالچ نفتی استفاده میشود . اما در دهۀ اخیر کارشناسان و حامیان محیط زیست ، به طرق مختلف ، نسبت به آثار زیان بار این گونه مالچ پاشی هشدار داده و خواستار توقف آن شده اند. این گروه مخالف تثبیت شن های روان نیستند وتنها خواستار جایگزینی روشهای کم خطر برای رفع این معضلند. هم صدایی و موافقت مدیر کل محیط زیست خوزستان بااین هشدارها و مخالفتها رفته رفته منتج به نتایج سودمندی میشد اما ، تغییر موضع ناگهانی و تمام و کمال اشرفی و دفاع تمام قد او از مالچ پاشی ، مساله را در هاله ای از ابهام فرو برد .

ردای سیاه ، رختی نازیبا بر شانه دشت های خوزستان 
مدیر کل حفاظت محیط زیست خوزستان در تغییر موضعی ناگهانی ، درپاسخ به تمام مخالفت ها و نگرانی ها اعلام کرد: هیچ مستندی دال بر انقراض گونه های گیاهی و جانوری منطقه وجود ندارد و آنچه اتفاق افتاده مقطعی ست و این امکان وجود دارد که هر پروژه ای در زمان اجرا آسیب هایی به محیط زیست ، اعم از گیاهی و جانوری وارد کند ، اما در مالچ پاشی
نفتی این اثرات گذراست . اشرفی با رد انتقادات کارشناسان محیط زیست و بیابان در خصوص اثرات نامطلوب مالچ پاشی نفتی بر سفره های آب زیرزمینی، آنها را غیر کارشناسی دانست و گفت : مالچ پاشی نفتی ، باعث نابودی هیچ کدام از سفره های آب زیرزمینی نشده ، زیرا در هیچ یک از گزارشات آبشناسی وزارت نیرو چنین مطلبی تایید نشده و این کار نه تنها مانع نفوذ آب به خاک نمیشود ، بلکه همچون پوششی ، از تبخیر رطوبت موجود در خاک هم جلوگیری میکند .
محمد جواد اشرفی که پیش از این گفته بود همجواری بیت کوصر با منطقه حفاظت شده میش داغ از یک سو و تایید کارشناسان مبنی بر کانون گرد و غبار نبودن این منطقه ، مالچ پاشی آن را منتفی می کند، فقط چند روزپس از این اظهارنظر رسمی ، با اداره کل منابع طبیعی برای مالچ پاشی بیت کوصر به توافق رسید .
محمد حسین که از کارشناسان و فعالان محیط زیست است و در این زمینه تحقیقات و پژوهشهای زیادی انجام داده همچنان برنظریه های علمی خود و همکارانش مبنی بر سرطان زا بودن مالچ نفتی پافشاری میکند و این ادعا را کاملا ثابت شده می داند و میگوید : استفاده 50 ساله از یک روش ، نباید راه را بر ورود نظریه های کارشناسانه ، علمی و جدید مسدود کند .این محقق و پژوهشگر، قرق کردن و استفاده از گونه های متناسب و سازگار با اقلیم منطقه را راهکاری بسیار مناسب می داند و معتقد است تنها هزینۀ قرق ، آموزش و توجیه جامعۀ محلی ست و نقش تشکل های مردم نهاد در این مهم بسیار موثر است .

ردای سیاه ، رختی نازیبا بر شانه دشت های خوزستان 
هر چند عملیات مالچ پاشی نفتی بیت کوصر دشت آزادگان با حکم دادستانی توقیف شده اما هنوز هم رد سیاه چرخ های کامیون های سنگین نفتکش برشانه های خسته بیت کوصر سنگینی میکند وچه بسا نفت ها و قیرهای سیاه ، کماکان در گوشه ای ازهمین منطقه در حوضچه ها چشم انتظار آغاز دوباره کارند.
حالا در لابلای این همه اما و اگر و نظریه های ضد و نقیض که گاه از سوی کارشناسان محیط زیست ارائه میشود و گاه از سوی مسئولین این اداره ، یک خوزستان مانده و دنیایی از علامت سوال . مالچ بپاشند و دشت را سیاه پوش کنند به محیط زیست و گونه های نادر جانوری آسیب رسانده اند و شرایط را در وضعیت کنونی نگهدارند ، ماسه های روان آرام آرام چهره زندگی در خوزستان را به نقاب میکشند . آنچه که خوزستان و خوزستانی این روزها به شدت به آن نیازمنداست ، درایت ، کفایت و تدبیر حکیمانه ایست که بتواند از میان این همه اما و اگر ، بهترین ، سریعترین و کم خطرترین روش را برای بازگرداندن نبض زندگی به دشتهای نیمه جان خوزستان برگزیند.

سهام خزلی

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
اعلام زمان ثبت‌نام انتخابات شورا‌های اسلامی شهر و روستا
دعا برای نزول رحمت الهی
سرمایه‌گذاران گردشگری از عوارض تغییر کاربری معاف هستند
غلظت آلاینده ها و غبار در سمنان
سیاستمداران آمریکا در مقابل نظم جدید دنیا دچار استیصال شده‌اند
امروز؛ جدال خیبر و ذوب آهن در اصفهان
پیشرفت بزرگ پالایشگاه یازدهم پارس جنوبی در بومی‌سازی تجهیزات ابزار دقیق
افزایش ظرفیت انباشت آلاینده‌های جوی از جمعه شب تا صبح یکشنبه
بازگشایی دریچه‌های تحتانی سد کرخه برای رها سازی آب به پایین دست
در مسیر استقلال خواهی
پیام رئیس‌جمهور به هفدهمین رویداد ملی «ترنم وحی» در کاشمر
قم؛ الگویی عملی تبلور کرامت در تمامی شئون دستگاه عدالت
رویداد تولید محتوای دیجیتال بسیج مازندران درقائم شهر
پیش بینی تداوم مه صبحگاهی و فعالیت سامانه بارشی در خوزستان
برگزاری رویداد رفیق شهیدم در اقلید
تولد و مرگ در جاده جهرم – لار
حضور تیم هندپلو چهارمحال و بختیاری در نخستین دوره مسابقات قهرمانی کشور
راه اندازی پویش «من نگهبان آب هستم» از سوی خانه سینما
تعمیرات اساسی واحد سه نیروگاه شهید مفتح
نفع جوامع محلی از عایدی ۱۵ درصدی معادن
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
سهمیه سوخت به خودرو تعلق می‌گیرد، نه مالک
رهبر انقلاب: پیغام با واسطه ایران به آمریکا دروغ محض است
رهبر انقلاب امشب با مردم سخن می گویند
دیدار حساس بانک شهر و استقلال جویبار
عادی سازی مواد مخدر با چاشنی طنز
گسترش ویروس آنفلوانزا
اعمال قانون خودرو‌های آلاینده نیازمند سامانه‌های هوشمند است
معوقات سایپا همچنان ادامه دارد
زبان معیار ۱۴۰۴/۰۹/۰۶
۴۸ ساعت طلایی درمان آنفلوآنزا، کلید بهبودی سریع
گرانفروشی نان با شگرد تغییر تنور
فرهنگ و هنر ۱۴۰۴/۰۹/۰۶
معرفی مسئول جدید نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه پیام نور لرستان
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۶ آذر ۱۴۰۴
گفتگوی زنده استاندار همدان با مردم
تعطیلی مدارس آذربایجان غربی فردا سه‌شنبه  (۱ نظر)
اجرای طرح زوج و فرد از درب منزل در کرج  (۱ نظر)
تشدید اجرای طرح زوج و فرد در اصفهان از فردا  (۱ نظر)
پیش‌فروش محصولات سایپا ویژه ۳ گروه از متقاضیان  (۱ نظر)
دستگیری فرد هتاک به مقدسات در اراک  (۱ نظر)
مهد کودک‌ و پیش دبستانی‌ها تعطیل؛ کلاس‌های مجازی هم میزبان مدارس  (۱ نظر)
توضیح سفیر ایران درباره سفر لاریجانی به پاکستان  (۱ نظر)
اقامه نماز باران در کوهسار  (۱ نظر)
آغاز طرح جایگزینی ۳ میلیون موتورسیکلت فرسوده در تهران  (۱ نظر)
اختلال پیام رسان بله در حال بررسی است  (۱ نظر)
تشدید پایش مصارف غیرمجاز و توسعه کنترل‌های هوشمند برق در تهران  (۱ نظر)
موج هشدار دهنده آنفلوانزا در روزهای آلوده  (۱ نظر)
اقدام گسترده پلیس برای مقابله قاطع با مجرمین در محلات لرستان  (۱ نظر)
مصرف گاز بخش خانگی به مرز ۳ میلیارد مترمکعب رسید  (۱ نظر)